Så kommer der lidt udpluk fra Herrenhäuser Gärten's udstilling, der kun er et lille udpluk af deres orkideer i deres botaniske have.
Som flere andre udstillinger var denne også i to afdelinger. En mere traditionel bordudstilling, og et orkide-bedækket træ til miniature-planter. Kikker man godt efter, så mangler der nogle af planterne ved træet på det ene billede. De var til bordbedømmelse på det tidspunkt, hvor J&S tog billedet. Og de står for billede 1 og 4.
Og her er det netop nogle af de små, først Acianthera luteola der tidligere hed Pleurothallis caespitosa, den fik sølv. Den anden er en Acianthera sonderiana, også en tidligere Pleurothallis, den fik bronze. Så kan de lære, at komme med så små planter!
De to første billeder er af Aerangis brachycarpa. Så er der fire af Aeranthes grandiflora eller måske er det Aerth. ramosa. Heldigvis var der navneskilt på, og den sagde Aeranthes calceolus. Det er der så ikke nogen, der hedder, den plante, de refererer til, hedder enten Aeranthes calceola, der er et synonym, eller Angraecum calceolus, der er det accepterede navn. Men dens blomster er meget anderledes end disse, og kan ses her: http://www.orchidspecies.com/angcalceolus.htm
Om det er Aeranthes grandiflora eller Aerth. ramosa kan ses på størrelsen af blomsterne, og til dels på længden af "snipperne", men uden at kunne sammenligne dem med hinanden, tør jeg ikke sætte et endeligt navn på denne. Deres eget navn er i hvert fald forkert endda på flere måder.
Om det er Aeranthes grandiflora eller Aerth. ramosa kan ses på størrelsen af blomsterne, og til dels på længden af "snipperne", men uden at kunne sammenligne dem med hinanden, tør jeg ikke sætte et endeligt navn på denne. Deres eget navn er i hvert fald forkert endda på flere måder.
Første og andet billede af Aerides quinquevulnera er næsten ens, men det første er taget af J&S uden blitz, og resten har jeg taget med blitz på. Der er både fordele og ulemper med og uden blitz, og det kan man jo så bl.a. bruge de to første billeder til at illustrere. Ud fra antallet af billeder af den plante kan jeg vist ikke skjule min begejstring for blomsterklaser som denne.
Måske nogen begynder at forstå, at jeg var ved at mangle strøm på batterierne til sidst. Der blev taget mange billeder, også af de samme planter. Her er det dog J&S der har taget de to første. Det er Aganisia cyanea, tidligere Acacallis, og den/de planter fik bronze,
En spøjs orkide, men dem skal der jo også være plads til. Anguloa uniflora.
Jeg vil glæde mig til, at en af mine to Bulbophyllum phalaenopsis engang bliver så store, at de kan blomstre, men der går lige et par år endnu, mindst! Det er en spændende sektion i den slægt, denne her hører til. 2. billede er fra J&S.
På det første billede hænger der både Cattleya bicalhoi, tidligere Laelia dayana og Aerangis brachycarpa. Den første af dem er også på det næste billede. Så følger to billeder af Cattleya crispa, og endelig er det den lille Cattleya pumila, tidligere Laelia, på sidste billede.
Her er det to meget ens udseende planter, der dukker op. De 3 første billeder er af Cycnoches haagii, de sidste 3 af Cycnoches ventricosum. Første og fjerde billede er fra J&S.
Så er det Dendrobium, vi er nået til. Dem har der ikke været ret mange af i udstillingerne indtil videre. Først er det den spændende Dendrobium capituliflorum. Store bundter af små blomster. Første billede er fra J&S. De fire sidste billeder skulle være en Dendrobium hercoglossum! Blomsterne ligner godt nok, men hvor er de da små! Og sikke mange blomster, der var. Min plantes blomster er mindst halvanden gange så store. Anden billede af den plante er fra J&S.
Denne Dendrobium ovipostoriferum mener jeg aldrig at have set før, så det var et spændende bekendskab dernede. Der findes både billeder af den med enkelte blomster, og med en hel gul læbe, så tilsyneladende vises der forskellige arter til det navn på nettet. men flot var den. Billede 2 er fra J&S. Efterfølgende har jeg fundet ud af, hvorfor der findes forskellige former og farvede læber til denne art, den findes formentligt ikke i kultur. De fleste planter i samlinger er en stor variant af Dendrobium dearei, og det må denne plantes navn nok også ændres til.
Så er er et enkelt billede af Encyclia mooreana, efterfulgt af Epidendrum ciliare. Den har en flot og spændende læbe. J&S har taget billede nummer to.
Så en noget alternativ Epidendrum, nemlig Epidendrum rigidum. En spændende måde at blomstre på! J&S har leveret første billede.
Det var en stor gammel plante, der var af Gastrochilus calceolaris, jeg tror, de har dyrket lidt længere på deres, end jeg har på mine. Og så endnu en, hvor der er et nyt navn at lære, nemlig Gomesa radicans, tidligere en Ornithophora. Det var nogle flotte store planter, de havde i den udstilling.
Der var sølvmedalje til denne Habenaria rhodocheila. Det er nogle flotte farver, de har i blomsterne, men kameraerne har lidt svært ved at fange gløden. Det tredie billede er fra J&S.
Der var godt gang i blomstringen på Kegeliella atropilosa, det fik den bronze for! Ikke mindst de meget rødlige blade var med til at gøre den spektakulær. Andet billede er fra J&S.
Der findes mange flotte orkideer, denne var ingen undtagelse. Maxillaria tricolor.
Den første er Miltonia Golden Wonder Forrest og Milt. x bluntii bagerst. På andet billede er det igen Miltonia x bluntii. Det sidste billede er af en Miltonia Honolulu 'Warne's Best'.
De to første billeder er af Miltoniopsis roezlii, det sidste er varianten Miltoniopsis roezlii var. alba. Utroligt, så mange arter der er fundet albaformer i!
Dette skulle være en Ornithocephalus lankesteri, flot er den! Selv uden blomster er den meget dekorativ med de bladformer. Første billede er fra J&S.
Her er det først Paphiopedilum Jogjae, så de øverste 20 cm af et ca. 1 meter højt skaft på en Peristeria elata og til sidst er det en Phalaenopsis cornu-cervi var. alba.
Her er der igen flotte rødlige blade, men det er noget helt andet end sidst. Soterosanthus shepheardii. J&S har taget første billede.
Den første var ikke sprunget ud, da J&S var fordi den, men om søndagen stod den i fuld flor. Det er en Stanhopea graveolens. Den var med i landskampen, så der kommer den i fuld flor Den anden havde jeg ikke navnet til, men det er muligvis en Trichopilia turialbae. Begge billeder er taget af J&S.
Denne Trisetella tenuissima var også med for 3 år siden, den er vokset noget mere sammen over årene. Dengang så det ud til, at det var flere mindre planter, der var sat her og der på pinden, og nu er de så vokset sammen. Men uanset, om det er en stor plante eller flere mindre, så er det en imponerende klump, som også har nogle flotte blomster.
Så var det allerede sidste plante fra den udstilling, og det er den småblomstrede Zootrophion atropurpureum. Den er mere nubret i overfladen end min, denne ligner næsten en mellemting mellem Zootrophion atropurpureum og en Zootrophion griffin. Og nu er jeg så ca. 2/3 igennem hele Kiel-udstillingen, resten kommer de næste par dage.