Tekst og billeder: Egon Krogsgaard
Jeg holdt jo pause i 3 måneder fra hjemmesiden fra starten af maj, derfor tog jeg ikke billeder til majmødet. Jan tog tilsyneladende heller ikke billeder den aften, det så jeg så ikke med ryggen til bordet, i hvert fald er der ikke kommet noget på hjemmesiden fra det møde. Jeg havde taget lidt billeder hjemmefra af aftenens mulige kandidater til at komme med, og dem har jeg så fået redigeret i nu, samt de øvrige billeder, jeg i løbet af måneden tog af mine planter. 23 planter vil jeg vise af mine, I skal være meget velkomne til at sende billeder af jeres, der blomstrede i maj og de efterfølgende måneder, hvor der var ferie fra møderne. Så ud over de planter, der har blomstret mellem møderne, så kan I også sende billeder af dem, der var med til mødet. Husk at skrive navnet på planten, hvornår blomstrede den, og har I noget, I gerne vil have med i teksten, så hold jer endelig ikke tilbage.☺
Mine egne billeder kommer alfabetisk, jeres vil blive lagt på efterfølgende, hvis der kommer nogle.
Mine egne billeder kommer alfabetisk, jeres vil blive lagt på efterfølgende, hvis der kommer nogle.
Denne Bulbophyllum nymphopolitanum Kraenzl. (1916) var vist ikke med til mødet. Her er den fotograferet i midten af maj, den blomstrede til ind i juni af flere omgange. Der er mindst 7 arter, er ligner hinanden meget, navnene på dem er listet op i Jays beskrivelse af planten, som I kan se via det blå link i navnet.
Min Bulbophyllum patens King ex Hook.f., (1890) har aldrig fundet ud af, at den lange korkklods er en, den skal vokse op ad. Hvem kunne vide, at klodsen skulle ligge vandret! Med så mange blomster må den jo have det godt nok. Fotograferet 18. maj ligesom den først viste. Altså var den ikke med til majmødet.
Denne Bulbophyllum saurocephalum Rchb. f. (1886) var med til mødet. Hvem husker ikke, at Jan gik en tur med den efter top 5 og med et blink i øjet undrede sig over, at nogen overhovedet havde givet den point. Som det ses, var der stadigvæk små skafter på vej, først er de helt hvide, så bliver de grønlige, og får så endelig deres rigtige farve. Frøstandene kom på 3 af skafterne, måske myrerne har leget bestøvere, måske andre insekter er blevet lokket til gennem mine åbnevinduer. Det sidste billede er taget i starten af juni. Kapslerne åbnede i starten af september. Altså er den 4 måneder om at modne frøene op.
Jeg fotograferede min Coelogyne pulverula Teijsm. & Binn. (1862) den dag, vi havde majmødet. Men jeg opgav at få den pakket forsigtigt ned, så dens lange skaft ikke knækkede. Et skaft på så stor en plante er heller ikke meget! Den blev hjemme. Den sælges normalt under navnet Coel. dayana, som er et synonym til den.
Denne Coelogyne sp.'er sprang ud i slutningen af maj. Det er ikke lykkedes for mig at finde et brugbart navn til den, måske den ikke er beskrevet endnu.
Mon ikke jeg havde denne Coelogyne speciosa (Blume) Lindl., (1833) med til mødet. Fotograferet den dag. Ud fra farven på sepaler og petaler er det nok en Coelogyne speciosa var. incarnata (Gravend.) M.Wolff & O.Gruss (2007).
Om jeg havde denne Dendrochilum apoense T.Hashim. (1981) med til mødet, husker jeg ikke. Er fotograferet den dag. Plejer at have mange flere skafter på. Jeg er blevet i tvivl, om det er den art eller den nyopdagede art Dendrochilum marknaivei Cootes, (2017), der ligner den meget. Noget minder om den ene art, noget om den anden art. Nu har jeg købt den sidstnævnte, måske jeg så kan se forskellen, når/hvis den blomstrer til næste år.
Til gengæld havde jeg denne med, der er købt som Epidendrum sophronitis Linden & Rchb. f. (1867). Det er så ikke det rigtige navn til den. Et af flere karakteristika for sektion Kalopternix under Epidendrum er, at petalerne er smallere end sepalerne. Her er de stort set lige brede. Der er 21 arter i denne sektion på Jays hjemmeside, flere ligner min blomst, men ikke i plantens opbygning eller den nævnte forskel. Jeg har stort set været alle billeder igennem på Jays hjemmeside, han har kun 1484 arter, men ingen ligner min plante. Så det må blive en Epidendrum sp..
En af de slægter, jeg ikke tør tage med op i den tørre luft til møderne. Lepanthes maxillaris Luer & Hirtz (1996). Fotograferet et par dage efter mødet. Det andet billede er taget i udestuen, så frøkapslen hører til en anden plante.
Her er det to arter i en nærstående slægt, der er krydset sammen til en primærhybrid. Lepanthopsis (astrophora x peniculus). Den er aldrig blevet registreret. Ellers et vellykket kryds, der i mine øjne har taget det bedste fra begge forældre. Farve og form fra frøbæreren, længden på sepaler og petaler fra pollengiveren.
Denne bliver solgt som Lockhartia lunifera (Lindl.) Rchb. f. (1852), et navn som nogle tegninger bekræfter. Andre tegninger af den art ligner slet ikke, så hvad den hedder, er lidt tvivlsomt. Men vil I have fat i en, så er det det navn, I skal gå efter.
Jeg har købt en del arter i denne slægt, dem er jeg lidt vild med. Her skulle det være en Muscarella claviculata (Luer & Hirtz) Luer, (2006). Der sælges mange arter med forkerte navne blandt miniatureplanter, er man OK med det, så er det en spændende verden at dykke ned i.
Endnu en i samme slægt. Muscarella macroblepharis (Rchb.f.) Luer, (2006). Mange regner stadigvæk denne slægt for en Pleurothallis. Som Jay skriver, hører den i så fald ind under SUBGENUS Specklinia SECTION Muscariae Luer (1986). Begge planter er fotograferet på mødedagen og var måske med til mødet.
Som det ses på min Pleurothallis minutalis Lindl. (1859), fortsætter den blomstringen på skafterne. Her er den fotograferet midt i maj, den blomstrer stadigvæk her 5 måneder efter med nye blomster. Kan man så forlange mere af en lille plante? I kan se hele min plante på det nederste billede på Jays hjemmeside via linket i navnet.
Blomster i ca. samme størrelse som den ovenfor. Det er en Pleurothallis rubella Luer (1977). Også fotogreferet midt i måneden.
Som det ses på min Porroglossum amethystinum (Rchb.f.) Garay, (1967), så kan læben både lægge sig oppe i blomsten samt hænge nedenfor. Det sker, når blomsten bliver vendt lidt i luften. Har muligvis en betydning, når et insekt lander på læben, så den bliver smidt op til plantens ædlere dele. Fotograferet i slutningen af maj.
Jeg har et par stykker af denne Promenaea hybrid. Tidligere var jeg verdensmester i at slå dem ihjel, men planterne må have vænnet sig til mine forhold, for jeg har ikke ændret på dem. Nu går det jo egentligt rimeligt med dem.
Min småblomstrede Scaphosepalum bicolor Luer & R.Escobar (1981) har en lidt spredt blomstring det meste af året. Her er den foreviget midt i måneden.
Endnu en miniatureplante købt med forkert navn til. Det er en Specklinia picta (Lindl.) Pridgeon & M.W.Chase, (2001). Specklinia betragter mange botanikere stadigvæk som en Pleurothallis.
Det er ikke nemt at se blomsterne på det første billede af Specklinia tribuloides (Sw.) Pridgeon & M.W.Chase (2001), men de sidder i snesevis nede i bunden af planten. Lidt synd de skjuler sig, ellers en dejlig farve på dem. Hvad siger du, Henriette?
En af flere Stelis sp., jeg har købt med forkert navn til. Disse oprindelige Stelis kan være svære at skelne fra hinanden, så jeg opgiver at finde de rette navne til dem. Planterne er nok også ligeglade. Var muligvis med til mødet.
Endnu en Stelis sp.'er, da den skulle være langhåret og ikke næsten skaldet ifølge navnet. Fotograferet midt i maj.
Dette er muligvis en Stelis tarantula (Luer & Hirtz) Pridgeon & M.W.Chase,(2001), som navneskiltet siger. Der er flere, der ligner den, så måske holder navnet ikke. Blomsterne sidder altid nede under bladene, så står man og kigger ned på planten, kan man ikke se dem. Jeg har en meget lignende plante på klods, meget ældre og meget mindre på alle måder, muligvis samme art.
Kan du heller ikke se billederne i diashowet ovenfor? Så skyldes det nok, at du ved en fejl har glemt at sende dine billeder til mig, så de kan komme ind her? Eller billeder fra resten af året, som kan komme i de næste faner.☺