Jeg har lavet en del billeder med mørk baggrund, så må vi jo se, om der lyder et ramaskrig til næste møde. Nogle vil nok synes, at blomsterne fremhæves bedre på den måde, andre mangler noget at forholde sig til, når der ligger en til mange blomster og roder rundt uden forbindelse til noget. Fortæl mig, om det er noget, jeg skal fortsætte med eller undlade, det er jo for jeres skyld, jeg bruger tid på at redigere i billederne.
Ligeledes må I også godt fortælle mig næste gang, om billederne er blevet for mørke nu, hvor jeg brugte lidt afskærmning på blitzen. Det fjerner meget af genskæret på blomsterne, men farverne bliver knapt så klare!
Nederst er der nye billeder fra John og Solveig.
Ligeledes må I også godt fortælle mig næste gang, om billederne er blevet for mørke nu, hvor jeg brugte lidt afskærmning på blitzen. Det fjerner meget af genskæret på blomsterne, men farverne bliver knapt så klare!
Nederst er der nye billeder fra John og Solveig.
Klik i billederne, og der kommer en større version af billedet! Her først de planter, der fik flest points ved vores afstemning.
De 2 sidste billeder er "ens", der er bare lavet mørk baggrund på den sidste. Så har I en ide, om det "oprindelige" billede siger jer mest, eller det mørke er bedst. Det er Pernille, der lige havde købt denne plante......for mange år siden, og slæbt den med. Der er flere stilke på vej! En førsteplads til den, en Laelia hybrid.
2. pladsen gik til denne Pleurothallis loranthophylla, som jeg, Egon, havde fået i blomst igen. Den er oprindeligt købt hos Ecuagenera, og de sælger den under det forkerte navn Pleurothallis micklowii. Så ved I, hvad I skal gå udenom, hvis I ikke stemte på den!
Nummer 3 blev primærhybriden Angraecum Veitchii (sesquipedale x eburneum), som Jørgen havde med. En plante, som står i mange af klubbens medlemmers samlinger, og utroligt nok alle i samme størrelse. En plante, som vi, der afsatte en weekend i Plantorama 2000 fik ved siden af gavekortet. 4 blomster på hvert skaft, med tiden kan der komme endnu flere!
Fjerdepladsen gik til en Oncidium sotoanum hybrid, som Jette havde med. Godt hendes væksthus er så stor, den kræver meget plads. Der er også flere skafter på vej på den. Det kunne jo lidt se ud til på første billede, at planten er steget hende lidt til hovedet. Den svæver i hvert fald over hende på billedet, og endnu 2 af hendes planter er næsten med til at omkranse hende!
Og på sidstepladsen ......... i den gode ende kom Kristians Paphiopedilum hybrid med 5 blomster. En der har været i hans eje i mange år. Som gartneruddannet kan han jo også sagtens. Men, det er jo ikke nok at vide, hvad man skal gøre, det skal jo også gøres. Måske dét, jeg tit glemmer!
Og så er det de øvrige planter til mødet. De kommer alfabetisk, og bare for at forvirre, er nogle sat efter deres nye navn, og andre efter det gamle.
Jørn havde igen taget sin Aerangis verdickii med. Om navnet holder, er så lige det. Det kunne være en af de to varianter, men også en helt anden art i den slægt. Smuk er den jo, og med mange m² af dem hos Karge, så er den ikke helt umulig at få fingre i! De andre planter på klodsen skal man dog ikke regne med at få med, når den bliver købt. Det er Jørn, der eksperimenterer lidt.
Bente havde endnu ikke fået slået sin Angraecum Veitchii (sesquipedale x eburneum) ihjel fra Plantorama 2000, så den var også med. Knapt så mange blomster på den, som på Jørgens.
Cattleya Undine Alba (intermedia x mossiae) hører hjemme hos Birgit, ikke den grimmeste Cattlaya hybrid, jeg har set. En smuk blomst!
En navnløs hybrid fra Jørn, som ligner Colmanara Samurai meget. Måske den, måske noget helt andet. En flot dyrket plante med 3 skafter. Mon min også skal sættes på klods, det ser jo ud til at fungere godt.
Ellen havde denne Cymbidium hybrid med, søde små blomster der graciøst bukker fremover.
Et kært gensyn med en art, som altid gør sig godt. Dendrobium harveyanum, som denne gang blev vist frem af Birgit. Så frynset, som den er, kunne den have heddet Den. medusa, men det navn kan stadigvæk bruges til en tilsvarende ny frynset art. Til foråret kommer Uffe nok med sin gamle plante!
Endnu en af Birgits planter, en Dendrobium Hibiki (bracteosum x laevifolium). Den fik jeg på forunderlig vis skrevet helt forkert på billedet fra artiklen om Jettes væksthus. Men, dette er det rigtige navn, og også rigtigt skrevet. En flot kompakt plante med nogle smukke blomster.
Endnu en klodsplante fra Jørn, Dendrobium Nora Tokunaga x aberrans. Dendrobium Nora Tokunaga er primærhybriden (atroviolaceum x rhodostictum). Den. aberrans giver mange gode egenskaber fra sig, og er de senere år blevet brugt meget til hybridisering med de andre store "skrumler" i samme sektion.
En sølle blomst var, hvad min Dendrobium trigonopus ville give denne gang. Den er både lidt mere gul og grøn end på billederne. En spøjs, men flot farvesammensætning til den!
Når man ser Jans Gastrochilus calceolaris forfra, så har den ikke nogen prangende blomstring, men inde bagved gemmer der sig et flot blomsterflor. Hvad den lille "skål" øverst på læben skal bidrage med, undere mig lidt, men det er formentligt noget, der bidrager til bestøverens ve og vel, mens planten bliver bestøvet.
Jørn havde jo en imponerende Howeara Mini-Prime i sin tid, måske det er blevet tid til at dyrke en ny hybrid op i de samme dimensioner. Denne Leomesezia Lava Burst (Leomesezia Mini-Prime x Rodriguezia lanceolata) kan være første skridt på vejen for ham. Og, hvad har den så med en Howeara at gøre, jo, efter botanikernes mange flytninger og fjernelser af slægter, så hedder Howeara i dag Leomesezia. Jeg hører jer i hybridnavnene næste gang, så I kan ligeså godt lære at knække tungen med det samme! Ha-Ha!
Dette er min Lepanthes caprimulgus, en af de storblomstrede i den slægt, og den holder pænt længe på blomsterne. Har klaret udestuens høje temperaturer, ikke mindst midt forår, inden jeg tør sætte patronerne på åbnevinduerne.
Endnu en af mine, denne gang en Lepanthes terborchii. Den har jeg kun dyrket siden juni, men med så mange skafter og knopper, så ser den ud til at trives.
Så er Jan på banen igen. Lycaste skinneri var. alba, den har vi jo set nogle gange før, dog har denne ikke været med før. Jan har en del af dem, faktisk så mange, at han sælger af dem! Den er jo elegant, synd de ikke vil trives i mit altid fugtige klima i udestuen!
En Maxillaria sp'er, måske den der i dag hedder Camaridium meleagris. En del er blevet flyttet over i den slægt nu, og det er den, der ligner ikke bare bedst, men temmelig meget!
En Odontoglossum hybrid, som Kristian tog med. Ikke særlig velegnet i et lille terrarie, men trives nok fortrinligt i en høj vindueskarm. Flotte pastelfarver!
Så kom John og Solveig på banen. Oncidium Kathrin Zorch hedder den, åbenbart ikke et registreret kryds, så der er frit slag for ideer til forældrene. En af mange planter denne gang, der også var med til sidste møde.
Og det giver så mulighed for at sammenligne billederne med fuld blitz og med en hjemmelavet "lysdæmper" på. Blade mm. inde bagved bliver mere oplyst med blitz på, men blomsterne bliver også kraftigt overbelyst, som det kan være svært at fjerne i billedbehandlingsprogrammet. Hvad synes I er bedst? Får jeg et vink med en vognstang inden jeg kommer for langt med billederne næste gang, så kan jeg jo indpasse mig efter det! Alternativt, så køber klubben et godt kamera og linse, så skal jeg nok passe på det ind imellem møderne!
Og nu, hvor John og Solveig endelig kom på banen, så har de også de næste to. Her en Paphiopedilum hybrid, en af dem med spættede blade, en pryd i sig selv.
Denne hybrid fra de samme to hedder Paphiopedilum Phips (Aureum x Boltonii). Også en af de sart farvede, og det er ikke negativt ment!
Mon den lange læbe på denne hybrid skal give associationer til en tegnefilmfigur, nu den hedder Paphiopedilum Pinocchio (glaucophyllum x primulinum). Den findes jo også med en rødlig læbe. Det er Birgits, og den kommer med mange blomster endnu, så der er blomstring længe endnu.
Paphiopedilum Senne Calle (Senne Moor 'Pixie' x callosum 'Pixie') hører hjemme hos John og Solveig. Paphiopedilum Senne Moor Pixie er krydsningen (Winifred Hollington x wardii). Også en af dem med spættede blade.
Og den sidste i denne slægt er også fra Birgit. Paphiopedilum Vinicolor, en af de meget mørke hybrider. P.g.a. lyset er den for rød i farven.
En med stort set samme farve som den forrige, men der stopper sammenligningen også. Min Pleurothallis rowleei, som ofte sælges som Pleurothallis powellii, det står der stadigvæk på mit navneskilt. UPS! Den har haft nye skafter og dermed blomstring siden foråret, så kan man da næsten ikke forlange mere!
Denne nyudsprungne Potinara hybrid er Pernilles. Den kan holde længe endnu, ikke bare fordi den knapt var sprunget ud på første knop, men der er endnu et skaft på vej. Mon der er blevet vandet med kalkvand på et tidspunkt?
Psychopsis Kalihi (krameriana x papilio) er en af dem, der let rådner, hvis der sjaskes for meget med vandet, derfor kan den desværre ikke indpasses i min udestue. Når ikke den er på besøg i Silkeborg, så holder den til hos John og Solveig. En imponerende plante.
Jan havde også slæbt en knapt udsprunget plante med, en lækker australier. Pterostylis splendens. Utroligt, at der kan komme så meget plante op af så lille en knold, det må kræve lidt gødning i ny og næ, for at nå dertil!
Så er det igen Jettes tur, endda hele to planter i rap. Her er det Renantanda Sunrise 'Prasong' (Vanda falcata x Renanthera imschootiana). Hvis nogen undrer sig over navnet Vanda falcata, så er det den, der tidligere hed Finetia falcata.
Og Jette fortsætter med endnu en, som botanikerne har givet et nyt navn til. Rhynchorides Bangkok Sunset. I dag hedder den Perreiraara Bangkok Sunset (Vandachostylis Thai Noi x Aerides houlletiana).
Og Jan slutter så af med denne lettere begnavede Slc. Jira Dawn x Bc. Star Trek. Jeg kan ikke finde den hybrid på RHS's hybridliste end ikke de to forældre, men et er sikkert, den hedder ikke længere Slc. Sophronitis eksisterer ikke længere, de er spredt ud på andre slægter i dag, men jeg kan ikke rette dette dinosaur-skilt, så planten må leve videre med det!
Men det var kun i første omgang, Jan sluttede af, for her kommer billederne fra John og Solveig.
Aerangis verdickii, Jørn.
Cattleya Undine Alba, Birgit.
Cymbidium hybrid, Ellen.
4 forskellige planter slået sammen i én visning. Dendrobium harveyanum, Birgit, Dendrobium Hibiki (bracteosum x laevifolium), også Birgit, Dendrobium Nora Tokunaga x aberrans, (atroviolaceum x rhodostictum) Jørn og til sidst Dendrobium trigonopus, Egon.
Laelia hybrid, der gav Pernille en førsteplads.
Lepanthes terborchii, Egon.
Paphiopedilum hybrid, John og Solveig, Paphiopedilum Phips (Aureum x Boltonii), også John og Solveig og sidst Paphiopedilum Vinicolor, Birgit.
Potinara hybrid, Pernille.
Psychopsis Kalihi (krameriana x papilio), John og Solveig.
Rhynchorides Bangkok Sunset (nu Perreiraara), Jette.