Tekst og foto: Egon Krogsgaard
Orchideengarten Karge.
Gartneriet ligger i Bahnhofstraße 24, 21368 Dahlenburg i Tyskland, ca. 250 km syd for grænsen.
https://www.orchideengarten.de/
https://www.orchideengarten.de/
Der var mange planter i Karge's udstilling. Og alligevel måtte jeg spørge ham om, hvor en bestemt slægt var blevet af. Joachim plejer altid at sætte en flok Vanda hybrider i toppen af udstillingen. Dem var der underligt nok ingen af denne gang. Men ellers var der mange store flotte planter i udstillingen, og de var med til at give Tyskland en flot andenplads i udstillingen. 2 planter fra gartneriet kom ind på en anden og tredieplads blandt de tyske planter.
Husk, mørkeblå tekst er links, I kan trykke i.
Husk, mørkeblå tekst er links, I kan trykke i.
Der var velfortjent sølv til udstillingen.
Lidt udpluk forskellige steder på standen.
Jeg vover det ene øje med et gæt på navnet til denne plante, for der er to hybrider, det kan være. Mon ikke det er en Bulbophyllum Elizabeth Ann (longissimum x rothschildianum). Det er den, man oftest ser. Den anden er Bulb. Louis Sander (longissimum x ornatissimum). En stor flot plante, hvor Joachim glemte at få navneskiltet med op i starten. At den ene forælder til det sidste kryds formentligt er forkert, er så en helt anden sag. Bulbophyllum ornatissimum er en meget sjælden plante, der kun er fundet få gange. Normalt er det en anden art, der sælges med det navn, og det er Bulbophyllum appendiculatum. Uden navneskilt ved bliver dette til en Bulb. hybrid.
Dette er en sød lille hybrid. Det er en Cymbidium Golden Elf. Hvis jeg husker rigtigt, har den en god duft.
Denne fandt jeg aldrig navneskiltet til. Det kan næsten være en art, fx Dendrobium strebloceras men er højst sandsynligt en hybrid. Mit bud vil derfor være Dendrobium hybrid, hvor den ligner Den. Alex MacPherson meget ud fra billeder på nettet. Men uden et navnesklit, forbliver det en unavngiven plante.
Her gik Joachim vist galt i byen med navnet. Det er heller ikke nemt med så mange lignende navne. Det korrekte navn til den er Dendrobium sanderae Rolfe (1909). En Den. sanderianum, som der står på skiltet, hedder i dag Den. parthenium. Den art har Birgit haft med to gange i 2014.
Her var samme fejl som ovenfor, den skal hedde Dendrobium sanderae var. luzonicum Rolfe (1909).
Denne plante bar navnet Dendrobium intricatum. Trykker I i linket, kan I se, hvorfor det navn ikke er rigtigt. Hvad den hedder, ved jeg ikke, det kan både være en art og en hybrid. Så jeg må nok bare kalde den for Dendrobium.
Om navnet på denne plante er rigtigt, vides ikke. Nogle mener, det kan være en rødlig farvevariant af en art. Den skulle hedde Dendrobium Spin, et navn der aldrig er blevet registreret. men en spændende plante er det da.
Denne stod som Dendrochilum spp. i udstillingen. Men så almindelig den er i mange udstillinger om efteråret, så burde en dommer som Marei for længst have opdaget dets rigtige navn. Det er en Dendrochilum magnum Rchb. f. (1861).
En af de høje arter i orkideernes verden, en flot veldyrket Eulophia euglossa (Rchb.f.) Rchb.f. ex Bateman (1866). Hvis nogen skulle undre sig over, hvorfor Heinrich Gustav Reichenbach står som forfatter til denne art to gange, så skyldes det, at han tilbage i 1852 beskrev planten første gang som Galeandra euglossa. I 1866 flyttede han den over i den nuværende slægt, og det sker med endnu en beskrivelse af planten. Så han har rettet sit eget navn på planten.
Det her er den flotte klon Miltonia Honolulu 'Warne's Best'. Og det var også en stor veldyrket plante, Karge havde med.
Der kunne måske være en og anden i en af de andre lokalklubber, der tænkte, at det her er den samme som den forrige. Men jeg er sikker på, at i JOK er der ingen, der tager fejl. Det er selvfølgelig en Miltonia moreliana A.Rich., (1848). Selvom den blev beskrevet med dette artsnavn tilbage i 1848, så han den siden 1851 og indtil for nylig henslæbt livet som varianten Miltonia spectabilis var. moreliana. Læben er mere pink på denne, hvor den forrige klon er samme farve i hele blomsten. Og selvfølgelig er der også mange andre forskelle.
Planten fik dobbelt sølv til landskampen og var med kulturmedaljen den næsthøjest rangerende plante blandt de tyske planter.
Planten fik dobbelt sølv til landskampen og var med kulturmedaljen den næsthøjest rangerende plante blandt de tyske planter.
Tilsyneladende er der kun en stor potte til "denne" plante. Men kigger man på blomsterne, så er der to meget forskellige blomster på stilkene. Navneskiltet sagde Oncidium tigrinum Lex. in P.de La Llave & J.M.de Lexarza, (1825). Ud fra Jay's site og SOF, så er det de sidste nærbilleder, der er de rigtige, og ikke de mange med orange midt på blomsten. Så måske er der plantet en hybrid og en art sammen på et tidspunkt.
Denne hybrid har vi også set hos Lucke. Det er primærhybriden Paphiopedilum Connie (fairrieanum x glaucophyllum album) 15-09-17 826.
Det er nogle flotte blade, der er på en Paphiopedilum lawrenceanum (Rchb. f.) Pfitzer (1888).
Måske der også er andre, der undrer sig over, hvad planten på det andet billede laver sammen med de andre. Den havde ikke noget navneskilt, så den stod som en del af hybrid gruppen Paphiopedilum Lemförde Surprise (Maudiae x superbiens). Den ligner jo mest af alt den ene forælder i krydset, nemlig Paph. Maudiae.
De to første billeder er af primærhybriden Paphiopedilum Pinocchio (glaucophyllum x primulinum). Det er de næste tre billeder sådan set også, men det er alba-varsionen af det kryds. Paphiopedilum Pinocchio alba.
Endnu en primærhybrid, denne gang er det en Paphiopedilum Saint Swithin (philippinense x rothschildianum).
Og endnu en primærhybrid. Paphiopedilum Wiertzianum (lawrenceanum x rothschildianum). Begge de to sidste kryds har den samme art med i generne. Paph. rothschildianum.
Denne store gruppe af Rossioglossum grande (Lindl.) Garay & G.C. Kenn. (1976) kunne måske godt have fortjent en lille medalje. Det ser jo imponerende ud med så mange flot farvede blomster i den størrelse.
Til gengæld opnåede denne Rossioglossum splendens 'Jörg' (Rchb.f.) Garay & G.C.Kenn. (1976) en sølvmedalje til landskampen og blev den tredie højest placerede plante blandt de tyske planter. Ikke for kultur men for de flotte blomster på denne spændende art. Men spørgsmålet er jo, om ikke det er en hybrid. Dem der har klikket i linket i plantens navn, vil se en noget anderledes blomst til den art. Og jeg har sat en lille del af blomsten til højre ind i det første billede, det viser bl.a., at der nærmest er små "vinger" på blomstens søjle (gynostemium). Det skal der ikke være. Det skal være tynde bøjede "snipper". Læbens form ser også forkert ud. Her er arten i SOF. Men blomsterne fejler ikke noget i udseende, men måske navnet gør.
Og det her skulle så være krydset mellem de to "arter" ovenfor. Den kaldes Rossioglossum Nurelias (grande x splendens).
Den sidste plante i denne udstilling havde navnet Stanhopea sp. på skiltet. Der var mange nye skafter på vej frem.